Ca n’Alemany guanya el premi a la millor actuació hídrica en l’entorn urbà convocat per Smagua

  • El Salón Internacional del agua y el riego de Saragossa és un dels més prestigiosos del sector
  • El jurat ha premiat la sostenibilitat ambiental aplicada a tot el cicle de l’aigua del sector de Viladecans

El Consorci urbanístic DeltaBCN de Ca n’Alemany, integrat per l’Ajuntament de Viladecans i l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), ha guanyat la primera edició del Premi a la millor obra hídrica en la categoria d’Actuacions hídriques en l’entorn urbà, convocat pel Salón internacional del agua y el riego – Smagua 2017. Una delegació del Consorci i dels tècnics que han fet possible el projecte es desplaçarà fins a Saragossa el proper dia 7 de març per recollir el guardó que premia la sostenibilitat ambiental de l’obra.

El jurat ha valorat que, de forma integral i amb una visió sistemàtica, s’han seguit criteris sostenibles en totes les actuacions del cicle de l’aigua fetes a Ca n’Alemany. Així mateix ha destacat que s’hagin potenciat els espais verds incloent la vegetació autòctona dels aiguamolls, la depuració natural, l’aprofitament del pou d’aigua freàtica i les millores en la infraestructura del rec agrícola.

El jurat, presidit pel president del Comité Nacional Español de Grandes Presas i vicepresident del Colegio de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos, José Polimón, ha atorgat premis a la presa de Siles del riu Guadalimar (Jaén), en la categoria de Captació i Transport, i a l’adequació i millora de l’estació regeneradora d’aigües residuals (ERAR) Viveros de la Villa (Madrid), en la categoria d’Abastiment i Sanejament.

Sistemes amb dobles xarxes

La sostenibilitat ambiental de Ca n’Alemany, i particularment del cicle de l’aigua, és un dels aspectes més destacables de l’obra d’urbanització del sector. Els criteris aplicats han estat la reducció de l’afectació de l’entorn per la incorporació d’una nova conca urbana drenant, l’aprofitament de les aigües subterrànies i la reutilització de les aigües regenerades provinents de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) Gavà-Viladecans per al rec del sector i del municipi de Viladecans.

Les obres han consistit en l’execució d’una doble xarxa de distribució d’aigua potable i aigua no potable i una doble xarxa de sanejament d’aigües residuals i pluvials. Aquestes xarxes inclouen un seguit d’infraestructures i instal·lacions singulars que converteixen aquest sector en un exemple de millora global del cicle de l’aigua.

Una de les principals fites ha estat la construcció d’una gran infraestructura hidràulica consistent en un sistema de sis cunetes verdes de laminació, connectades entre elles, per recollir les aigües pluvials així com una bassa de laminació de 90.000 metres cúbics amb tres zones de nivell freàtic més baix per a garantir la presència d’una làmina d’aigua permanent. A més d’absorbir les aigües de la riera de Sant Llorenç en cas d’avingudes, aquesta bassa recull les aigües de les cunetes, les aigües pluvials i les aigües procedents dels vials que són drenades mitjançant un sistema de depuració natural. La construcció d’una estació de bombeig permet buidar-la en només 48 hores en cas de necessitat.

La integració ambiental dels espais de la riera i la bassa de laminació s’han fet creant ambients d’alta qualitat paisatgística i mediambiental i incorporant les espècies vegetals autòctones pròpies dels hàbitats dels aiguamolls amb el baix manteniment que això comporta.

La unió temporal d’empreses (UTE) ACSA – Rubau – Aqualogy, dirigida per la Ingeniería Simón i Blanco SLP i sota el Project Management de la societat privada municipal Viladecans Mediterrània SL, ha estat l’encarregada d’executar els treballs. La urbanització de la totalitat del sector Ca n’Alemany, iniciada l’any 2013, ha tingut un cost global de 37,5 milions d’euros dels quals 5,6 milions s’han invertit en l’execució de les infraestructures per a la millora del cicle de l’aigua.

Nou sector econòmic

Ca n’Alemany ha esdevingut un nou centre d’activitat econòmica de l’àrea metropolitana de Barcelona. El sector ocupa una superfície triangular d’unes 55 hectàrees emmarcada per l’autovia C-32 i la línia ferroviària. La proximitat a l’estació de tren, a l’aeroport del Prat i al port de Barcelona converteix aquest espai en un emplaçament molt adequat per a l’atracció d’empreses.

A Ca n’Alemany s’han instal·lat les empreses multinacionals Desigual, Recambios Marinos i Neinver. Desigual hi ha ubicat el nou centre logístic de distribució per a Europa i la seva seu mundial de comerç electrònic i preveu desenvolupar la segona i la tercera fase de les seves instal·lacions durant aquest 2017. Recambios Marinos, empresa dedicada a la distribució de motors, embarcacions neumàtiques, recanvis i accessoris nàutics present a més de 20 països europeus, hi construirà la seva nova seu.

Pel que fa a Neinver, considerat el segon operador europeu d’outlets, hi ha obert un nou complex comercial amb més de 130 botigues de primeres marques internacionals i nacionals. La presència d’aquestes tres empreses a Ca n’Alemany haurà representat una inversió global aproximada superior als 220 milions d’euros i generarà uns 1.500 llocs de treball, segons les estimacions de les pròpies companyies.