L’atractiu del sector immobiliari d’oficines de Barcelona i el logístic català per als inversors estrangers es confirma a Mipim 2015

  • Barcelona Catalonia aglutina una oferta de 2 milions de m2 de sòl per a usos industrials i logístics i més de 3 milions de m2 per a oficines amb les millors localitzacions i comunicacions possibles de Barcelona i Catalunya
  • La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han promocionat aquests espais en el marc de Mipim 2015, el principal mercat immobiliari del món que s’ha celebrat del 10 al 13 de març a Cannes
  • En total s’han presenten 12 projectes estratègics, entre els quals destaca el Parc de l’Alba que acull el recinte tecnològic i científic més gran del sud d’Europa, La Sagrera o l’Smart City Campus (22@)

La reactivació del mercat immobiliari d’oficines i el logístic a Barcelona i Catalunya s’ha confirmat durant el darrer any. Barcelona Catalonia s’ha presentat amb la perspectiva de consolidar aquest atractiu per als inversors estrangers a la fira immobiliària Mipim, que s’ha celebrat del 10 al 13 de març, al Palais des Festivals de Cannes. Es tracta d’una de les principals trobades del sector a nivell europeu, on enguany han participat uns 2.225 expositors de 93 països i 21.000 visitants, aproximadament.

L’estand de Barcelona Catalonia a la fira ha ofert als inversors una visió global dels principals projectes urbanístics vinculats a l’economia del coneixement que s’estan desenvolupant a Barcelona i el seu entorn. Sota el paraigües de Barcelona Catalonia, la Generalitat de Catalunya, a través de l’INCASÒL i l’Ajuntament de Barcelona reuneixen una oferta de 2 milions de m2 de sòl per a usos industrials i logístics i més de 3 milions de m2 per a oficines amb les millors localitzacions i comunicacions possibles.

En aquesta edició, els representants de les dues administracions han mantingut una cinquantena de contactes, 30 de les quals han estat reunions amb inversors que han destacat el seu interès per les possibilitats d’inversió en projectes comercials, logístics i residencials, sector, aquest últim, que ha reaparegut entre els projectes que han generat interès a Mipim.

En total, Barcelona Catalonia ha presentat a Mipim una dotzena de projectes, tots ells orientats a potenciar les activitats innovadores, el creixement econòmic unit a la investigació, la recerca i les noves tecnologies, els nusos estratègics de transports i parcs empresarials. Alguns exemples són: La Sagrera, Parc de l’Alba, Smart City Campus (22@), Marina del Prat Vermell, Can Sant Joan, Mas Blau, Ripollet Park, Palau-Solità i Plegamans-Santa Perpètua de la Mogoda i Can n’Alemany.

Destaca especialment el Parc de l’Alba, que ofereix noves oportunitats d’inversió, amb 1,5 milions de m2 de sostre disponibles per acollir-hi diversitat d’activitats econòmiques com la comercial, industrial, logística i residencial. Es tracta d’un dels projectes estratègics de Catalunya i una de les plataformes científiques, tecnològiques i empresarials més avançades d’Europa, amb capacitat per crear 40.000 llocs de treball altament qualificats.

Barcelona Catalonia ha participat, a més, en diversos fòrums i actes, entre els quals destaquen la LOG BCN Case Study, que va realitzar el cap de Desenvolupament de CIMALSA, Alfons Colmenal, juntament amb el director de Real Estate EMEA d’’Amazon, Raimund Paetzmann, situant Catalunya com la principal plataforma logística del sud d’Europa; el Barcelona-Germany Breakfast, que amb la presència dels responsables de Promoció de la Ciutat de Barcelona a l’Exterior, va reunir a l’estand del Barcelona Catalonia diverses empreses privades alemanyes interessades en projectes de la capital catalana; la visita del comissari europeu Günther H. Oettinger, per tractar temes relacionats amb la innovació i les noves tecnologies aplicades a l’urbanisme, o el Mipim Innovation Forum BCN Case Study, on la responsable de Gestió de Projectes de la Gerència d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Udina, va destacar davant d’inversors internacionals dos dels projectes de ciutat amb més atractius d’inversió, la Sagrera i l’Smart City Campus-22@, així com l’estratègia urbanística municipal que se centra en fer de Barcelona una ciutat més inclusiva, renaturalitzada, productiva, confortable, autosuficient, intel·ligent i innovadora.

A més de la presència de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Incasòl, l’estand Barcelona Catalonia ha comptat amb diferents partners privats que col·laboren en projectes urbanístics a Catalunya, com són Addmeet, Albion Management, Barcelona Urban Cluster (BUC), Bricktal, Cornex Capital, Europa Center, Fabregat Perulles Sales, Forcadell, Gina Barcelona, L35, Loan Land, Miete, Renta Corporacion, Roca Junyent, Rosa Gres, Spinnia, TPG i TR Corporación.

L’atractiu inversor del mercat d’oficines i logístic de Catalunya

El mercat d’oficines a la ciutat de Barcelona va confirmar el seu enlairament definitiu l’any 2014, que es va tancar amb una inversió total notablement més elevada que la registrada l’any anterior. En concret, la inversió es va incrementar en un 56%, fins arribar als 777 milions d’euros.

Aquesta xifra representa més de la meitat del total de la inversió immobiliària feta a Barcelona l’any 2014, que va assolir els 1.314 milions d’euros. Són dades fetes públiques en l’informe elaborat per la consultora immobiliària CBRE, presentat recentment. En l’informe, també es destaca l’increment de la superfície d’oficines objecte de la inversió, que va arribar al 42%.

Per altra banda, augmenta la contractació de naus tant en superfície contractada com en nombre d’operacions; disminueix la desocupació; augmenta de manera molt significativa la contractació neta i la contractació d’espais per part d’empreses del sector logístic i es reactiva -per primera vegada, després de 5 anys- la promoció de naus logístiques, segons l’informe elaborat per la consultora immobiliària Estrada & Partners.

Concretament, segons les darrers dades, la contractació de naus logístiques acumulada durant el 2014 ha ascendit a 312.056 m², que representa un increment del 15,28% respecte a la del 2013, la qual cosa confirma l’inici de la recuperació del sector logístic.