Més d’un centenar de participants al MarketPlace Viladecans, una trobada d’empreses per aprofitar les oportunitats de Ca n’Alemany

El consorci DeltaBCN organitza una jornada empresarial per informar, debatre i plantejar noves possibilitats de negoci que pot oferir el nou sector econòmic

El director de l’Institut Català del Sòl (INCÀSOL), Damià Calvet, i l’alcalde Carles Ruiz van participar ahir a la primera edició del MarketPlace Viladecans, un espai de trobada entre les pimes i grans empreses de la ciutat, per promoure l’activitat econòmica i l’ocupació a partir de la descoberta de les noves oportunitats de negoci que generarà el nou sector d’activitat econòmica de Ca n’Alemany. Més d’un centenar d’empreses van col·laborar a la jornada.

La jornada, organitzada pel consorci DeltaBCN -format per l’INCASÒL i l’Ajuntament-, va comptar amb la intervenció de Jordi Salvat, coordinador d’Actuacions Estratègiques de l’INCASÒL; Xavier Ferràs, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic; María Salmerón, tinenta d’alcalde d’Empreses, Innovació i Ocupació, i Dolors Paniagua, gerent de projectes d’inversió d’Invest in Catalonia (Acc1ó, Generalitat de Catalunya).

El director de l’INCASÒL, Damià Calvet, va instar a les empreses presents a què tractin de treballar amb els nous projectes de Ca n’Alemany i va declarar que el govern de la Generalitat treballa per “mobilitzar el territori per permetre inversions i projectes concrets”. Calvet va explicar també que “l’Institut Català del Sòl treballa amb l’Ajuntament de Viladecans en el projecte de Ca n’Alemany, així com pot fer amb altres ajuntaments en altres projectes al Delta del Llobregat”.

L’alcalde Carles Ruiz va afirmar que cal que “les empreses de Viladecans es beneficiïn amb els efectes que portarà Ca n’Alemany des del primer moment; que puguin participar de les oportunitats que generen les inversions de les grans empreses que vénen a la ciutat”.

El degà Xavier Ferràs va explicar que “Europa es troba en un procés de reindustrialització en què les empreses tendeixen a agrupar-se en ecosistemes concentrats, buscant sinergies i interconnexions. L’ecosistema de Ca n’Alemany el formen el Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels, importants instituts tècnics a la comarca o el Parc de Negocis de Viladecans”.

Jordi Salvat, per la seva part, creu que el nou sector econòmic viladecanenc “és, actualment, el més important de Catalunya” i “suposa una oportunitat única” per a moltes empreses de Viladecans i de la resta de la comarca.

L’espai central de la jornada es va destinar al debat i l’intercanvi de coneixements. Un centenar d’empreses van discutir propostes a l’entorn dels reptes que es presenten a partir de la construcció del nou sector econòmic de Ca n’Alemany. Els presents van poder informar-s’hi i debatre-hi sobre temes relacionats amb el futur econòmic de la ciutat. Els assumptes proposats van estar, entre d’altres, el futur de Ca n’Alemany com a motor d’emprenedoria i innovació; les possibles sinergies amb el Parc Agrari del Baix Llobregat; la construcció de nous edificis sostenibles al sector; la mobilitat respectuosa amb l’entorn i l’aposta per la formació dual i l’Smart City.

Entre les empreses participants, va destacar la presència dels representants d’Unilever, Sealed Air, Mesoestetic, Desigual i Neinver, grans empreses amb seu a Viladecans. Davant d’ells i de tots els assistents, una trentena de les petites i mitjanes empreses participants van tenir l’oportunitat de donar-se a conèixer. Això sí, cadascú només va disposar d’un minut per fer-ho, a
l’anomenat Speaker’s Corner. La jornada va acabar amb un dinar col·laboratiu.

Ca n’Alemany és un espai de 50 hectàrees de terreny, propietat majoritàriament de l’Institut Català del Sòl i delimitat per l’autopista C-32, la línia ferroviària i la divisió territorial amb el municipi de Gavà. La zona es convertirà a partir de finals del 2015 en un nou espai d’activitat econòmica, en el qual s’instal·laran empreses del sector industrial, comercial i de serveis.